בית / אודות
עודד שוב סיים תואר ראשון בהצטיינות באקדמיה למוסיקה באוניברסיטת תל-אביב, ולימודי גיטרה במסגרות שונות באירופה ובארה"ב. זכה במלגות קרן התרבות אמריקה ישראל (קרן שרת) במשך 12 שנה ברציפות. וזכה בפרסים על נגינתו בתחרויות בינלאומיות שונות.
הופיע כסולן עם התזמורת הקאמרית הישראלית בנגינת שני הקונצ'רטים המפורסמים לגיטרה מאת רודריגו: הקונצ'רטו דה-ארנחואז והפנטזיה לבן אצולה. עודד הקליט לרדיו (קול המוסיקה), ולטלוויזיה, והוא מרבה להופיע כסולן ובהרכבים שונים עם מיטב האמנים.
כבר בנעורי החלטתי שאהיה גיטריסט קלאסי. היכולת להביע וליצור קשר דרך צלילי הגיטרה מלאו אותי במשמעות ושמחה. ממרום גילי אני יכול לומר שזו בחירה לא פשוטה אך גם זכות גדולה עליה אני מודה בכל יום ויום.
גדלתי כבן למשפחה העוסקת בחקלאות מודרנית-מחקרית, במושב גני עם שבשרון, לשם אני מגיע גם היום אחת לשבוע להעביר שיעורי גיטרה. לאחר נישואי לרונה והולדת בני הבכור שאולי עברנו לגור בישוב הקטן "חמדת ימים" שבגליל העליון (מעל מושב אמירים), שם גם נולדה בתנו עלמה. חמדת ימים היא בעצם חווה משפחתית בלב שמורת הטבע הר מירון. המקום ידוע כמרכז מוסיקה אליו מגיע קהל רב להאזין לקונצרטים קלאסיים ולהופעות של מוסיקה קלה. הורי אשתי רונה הגיעו למקום בשנות השישים, ומשנות השבעים נשארו שם לבד עם ילדיהם ובני/בנות הזוג שהצטרפו אליהם. המגורים בחמדת ימים מחברים אצלי את האהבה למוסיקה, לאדמה ולטבע.
מאז תחילת לימודי הנגינה בגיטרה בגיל 12 אני מופיע. תמיד אהבתי להופיע. בדיעבד אני חושב שבשנים הראשונות, עוד לפני שבאמת ידעתי לנגן, כשהשליטה שלי בגיטרה הייתה מועטה וכשהצליל עוד לא היה מעובד, הקהל אהב והתפעל בעיקר מן התשוקה הגדולה שאפיינה את נגינתי וסלח לי על חוסר השליטה.
בגיל 16, כשעברתי ללמוד אצל יהודה שרייר, רכשתי הבנות ויכולות חדשות באמנות הביצוע בגיטרה. די מהר הזמינו אותי לנגן במופעים פומביים. השתתפתי בתחרויות ארציות שונות וזכיתי במלגות ובפרסים. מאותן שנים זכורות לי שתי תחרויות: הראשונה – תחרות לאמן הצעיר, שהופעתי בה בשידור חי בקול המוסיקה, וזכיתי בה במלגה, והשניה הייתה של ארגון צוותא. היו אלה תחרויות לנגנים בכלל כלי הנגינה, ודרכם נחשפתי לנגנים הצעירים הטובים ביותר בארץ באותם ימים – נגנים בכלי קשת, נשיפה ומקלדת. מתקופה זו גם זכיתי במלגות של קרן התרבות אמריקה ישראל (קרן שרת) במשך 12 שנים ברציפות.
לאחר סיום הלימודים התיכוניים בגיל 18 ולפני הגיוס לצה"ל נסעתי עם חבר גיטריסט לטיול של חודשיים באירופה, ובמהלכם השתתפתי בתחרות הבינלאומית החשובה ע"ש פרנסיסקו טרגה בעיר בניקסים (Benicassim) בספרד, ובקונצרט בעיר נויוויד (Neuwied) בגרמניה. אז עדיין לא היו לי היכולות הטכניות הנדרשות על-מנת לזכות בתחרות כה חשובה, עם זאת – הקונצרט בגרמניה היה חוויה בלתי נשכחת. הגענו לעיר במחשבה שנערוך מופע קטן לחברים, אך כבר בתחנת רכבת, בהגיענו לעיר, גילינו את שמותינו מתנוססים בשלטי החוצות המפרסמים את הקונצרט שהתקיים במנזר הגדול והיפה של העיר. הקונצרט היה מאוד מוצלח; אני זוכר את עצמי יוצא בסופו ורוקד באושר בחדר האמנים. בהמשך המתינו לנו מחוץ לחדר נגנים צעירים שביקשו לקבל חתימות.
לאחר השירות בצה"ל נסעתי להשתלמות של כשנתיים אצל ווירטואוז הגיטרה וולפגנג לנדלה – Wolfgang Lendle באקדמיה למוסיקה בעיר קאסל שבגרמניה. בתקופה זו למדתי רבות מן הגישה של מאסטרו לנדלה למוסיקה ולגיטרה ורכשתי יכולות טכניות גבוהות.
אפשר לומר שאת הקריירה המקצועית שלי כנגן, שמתפרנס מן הנגינה ומן ההוראה, התחלתי באמצע שנות העשרים לחיי, בזמן לימודי לתואר ראשון באקדמיה למוסיקה בתל אביב: בתקופה זו ערכתי רסיטלים, בין השאר במועדון יובל (לשעבר) ברמת השרון; השתתפתי ברביעיית "דינמיקה" עם נגן המנדולינה שמואל אלבז והזמרות ברכה קול ואורית שילוח; הופעתי בפסטיבל הגיטרה בתל אביב כסולן עם התזמורת הקאמרית הישראלית בביצוע ה"פנטזיה לבן אצולה" של רודריגו בניצוחו של ירון גוטפריד; ובקונצרט דואו יחד עם הגיטריסט דרור אורגד. קונצרטים אלו הוקלטו ושודרו פעמים אחדות בערוץ 2 (ערוץ 12 היום).
אני זוכר שהתזמורת הקאמרית הזמינה אותי לנגן כסולן בנגינת ה"פנטזיה לבן אצולה" כחודשיים לפני הקונצרט. הזמן שעמד לרשותי ללמוד את היצירה היה קצר ובנוסף לא היו בידי התווים, ובאותה תקופה שלפני עידן ה-Google לא הייתה אפשרות למצוא תווים באינטרנט. איך בכל זאת הצלחתי להתכונן לקונצרט? רשמתי את התווים תוך הקשבה לביצוע הנפלא של ענק הגיטרה "ג'ון וויליאמס". לאחר כשבועיים קיבלתי את התווים מחבר שחזר מחו"ל ואז הסתבר לי שבמקומות מסוימים ניגן ג'ון וויליאמס אחרת מן התווים המקוריים. השינויים של וויליאמס היו בעיני מוצלחים מן המקור. תובנה זו ממשיכה ללוות אותי בכל חיי המקצועיים: להיות נאמן למקור ועם זאת לבדוק אם אפשר במקומות מסוימים להתאים את התווים כך שהרעיון המוסיקאלי יעבור בנגינתי טוב יותר.
בהמשך הזמינה אותי התזמורת הקאמרית הישראלית להשתתף במספר פרויקטים שלה וביניהם נגינת "הקונצ'רטו דה-ארנחואז" של רודריגו במסגרת הפסטיבל הקאמרי באילת, ושוב את ה"פנטזיה לבן אצולה" של רודריגו במוזיאון תל אביב.
בתקופה זו ניגנתי בהפקות של האופרה הישראלית, הופעתי ביחד עם הגיטריסט חנן פיינשטיין בשידור חי בתכנית "צעירים במרכז" בקול המוסיקה, השתתפתי עם הגיטריסט יהודה שרייר בתכנית הטלוויזיה "שיחה בעשר אצבעות" של אריה ורדי, זכיתי במקום השני בתחרות הבינלאומית לגיטרה בוולוס – יוון (1996), ובמקום הראשון בתחרות הגיטרה הראשונה לזכרה של אריאן אלדור-ירושלמי באקדמיה למוסיקה בירושלים (1999). הופעתי ברסיטלים רבים ביניהם בפסטיבל הבינלאומי לגיטרה בצוותא בתל-אביב, בכנסיה הלותרנית בעיר העתיקה בירושלים ובאקדמיה למוסיקה בירושלים.
בהמשך קיבלתי מלגת לימודים מלאה ללימודי תואר שני מ-San Francisco Conservatory Of Music בשנים 2003-4 לשם הגעתי עם אשתי רונה ובני הבכור שאולי שהיה אז כבן שלוש.
מאז חזרתנו לארץ ועד היום אני מופיע בארץ ובחו"ל בהרכבים ובתזמורות, ביניהם: התזמורת הפילהרמונית הישראלית, תזמורת ירושלים רשות השידור, תזמורת הקיבוצים, מקהלת קולגיום תל אביב עם המנצח ישי שטקלר, האנסמבל הקולי החדש עם יובל בן עוזר, ורביעיית כרמל. אני חבר קבוע בהרכב לביצוע מוסיקה חדישה "מודאליוס" עם הזמרת אתי בן זקן והמלחין איתן שטיינברג. אני מופיע עם מיטב המוסיקאים בינהם: מיכאל מלצר, שריג סלע וענבר סולומון בחליליות, עם הצ'לנים עירא גבעול, דנה וקסמן ואורית מסר, עם הכנר עופר פלק, הוויולנית רונה שוב תוויאור, נגן הקונטרבס טל פדר, נגן כלי ההקשה אמנון יואל, נגנית הקלרינט אורית אורבך, הגיטריסט יורם זרביב, ועם זמרות רבות – ביניהן קרן הדר, שרון רוסטורף, ברכה קול, יסמין נבות, סיון רותם, והדס פארן.
בנוסף אני עובד עם מלחינים רבים ביניהם אהרון חרל"פ, איתן שטיינברג, דלית רייך, יואב קלי, יוסף ברדנשבילי ועוד. חלקם אף הקדישו לי יצירות.
בשנת 2011 הקלטתי את דיסק הסולו הראשון שלי –"Solo Guitar" ובו יצירות נבחרות של מלחינים מספרד ודרום אמריקה. דיסק נוסף מאותה התקופה הקלטתי עם הזמרת אתי בן זקן – "I Love My Love" ובהמשך שלושה דיסקים נוספים עם הרכב מודאליוס.
במהלך השנים אני מופיע ברסיטלים רבים כסוליסט ובשיתוף עם מוסיקאים, זמרות ונגני כלי קשת ונשיפה. בדרך כלל בזמן בניית התכנית שולחים לי הנגנים את הרפרטואר שלהם, שהוא לרוב בליווי פסנתר, ושואלים אם אוכל להתאים את תפקיד הפסנתר לגיטרה. וכך קרה שעם השנים הוספתי לרפרטואר הגיטרה עיבודים רבים מיצירותיהם של המלחינים הקלאסים, כמו: שוברט, מנדלסון, דבוז'ק, רוול, פורה, ביזה, סן-סנס, באך, פרסל, הנדל, דה פאייה, לורקה, סרסטה, ברטוק, ואחרים. וכן גם של מלחינים נהדרים כמו: ז'אק ברל, מרסדס סוסה, קרלוס גרדל, לויד וובר ועיבודים לרומנסות רוסיות, שירי לדינו, מוסיקה ישראלית ועוד. העיבודים הרבים שאני עושה כל השנים מאפשרים לי להופיע בהזדמנויות רבות ומגוונות ואני מניח שללא העיבודים הללו הייתי מופיע הרבה פחות.
בשנים האחרונות לאחר טרנסקריפציות רבות (עיבודים) מפסנתר לגיטרה התחלתי גם להכין עיבודים מקוריים ומגוונים שלכל אחד מהם רוח והשפעה מוסיקאלית שונה. בזכות עיבודים אלו נפתחה בפני דלת אל עולם חדש של אפשרויות ויצירתיות: אם עד עכשיו העברתי תווים מכלי נגינה שונים לגיטרה ועסקתי בעיקר בעניין הטכני של איך להתאים לגיטרה את מה שכבר קיים בכלים אחרים – אז עכשיו נוספו למלאכת העיבוד יצירתיות, דמיון ומשחק עם אין סוף האפשרויות עמן ניתן להתבטא בצלילים.
חלק גדול ומשמעותי מחיי המקצועיים מופנה להוראה. עם השנים פיתחתי יכולת להביא את תלמידיי המתחילים תוך שנים אחדות לרמת נגינה גבוהה; כזו שאני הגעתי אליה רק כשהייתי סטודנט. תלמידי הרבים זוכים במלגות לימודים ובמקומות הראשונים בתחרויות הארציות, וחלקם אף זוכים להצלחה בינלאומית. תוכלו לקרוא על ההישגים של תלמידי בדף התלמידים.
מלבד היותי גיטריסט חיי בחווה המשפחתית "חמדת ימים" כוללים גידול בעלי חיים, ביניהם תרנגולות ועיזים. בכל בוקר עם עלות השחר אני יוצא למרעה עם העיזים, כשהגיטרה על כתפי, וכאשר מגיעים לפינה מבודדת בהר בה גדלים עשבים ירוקים וטריים, אני מוציא את הגיטרה ומתחיל להתאמן על אחד הקטעים לקונצרט של השבוע, או להכין עיבוד לשיר חדש. מידי פעם העיזים ואני משנים מיקום בחיפוש אחר צמחיה רעננה. כל שנה בתקופה שלאחר ההמלטות רונה ואני חולבים את העיזים ומכינים חלב, יוגורט וְלַבָּנֶה משובחים במיוחד.
אפשר לומר שסדר היום שלי הוא: בבוקר – רועה עיזים, מהצהריים עד הערב – מורה לגיטרה, ובערב עד הלילה – נגן קונצרטים. אני מרגיש בר מזל על החיבור הזה – המוסיקה והקרבה לטבע.