לימוד גיטרה למתחילים שונה מלימוד גיטרה למתקדמים. מורה בעל שם מהאקדמיה למוסיקה לא תמיד יתאים לתלמיד המתחיל, כי דרכי ההוראה בשיעורי גיטרה למתחילים ומהלך השיעור שונים מאלו של המתקדמים. כשאני ניגש ללמד תלמיד מתחיל או מתקדם אני חובש, בהתאם, את הכובע הנכון.
הדבר החשוב ביותר שמורה צריך לדאוג שיהיה בזמן השיעור, ובפרט כשמדובר בשיעורי גיטרה למתחילים, הוא יצירת אמון ושמחה במהלך הלימוד. הקשיים ברכישת יכולות הנגינה הם לא מעטים, וכשאין שמחה ואמון בין המורה לתלמיד המתחיל – קשה יותר לצלוח את המכשולים, והתסכול רב.
ברוב המקרים אני מצליח לרכוש את אמון התלמיד והשיעורים מתנהלים בשמחה ולעיתים עם הרבה חוש הומור לצד העבודה המקצועית. עם זאת אני חייב להודות, שלא תמיד יש הצלחה של 100 אחוז, גם כשאני מכוון לשם. דבר ידוע הוא שאין באפשרותנו לשנות בני אדם, בקושי את עצמנו. לכן עיקר העבודה כמורה וכמחנך היא על עצמי: להגיע מוכן לשיעור, לשדר כל הזמן לתלמיד שאני מאמין בו, לתת לו לצעוד בהדרגה צעד אחר צעד לפי יכולתו, להקשיב לרצונותיו ולכוון אותו בדרך המקצועית, ובעיקר לנסות לגרום לתלמיד להיות מאושר, גם אם הוא לא יהפוך להיות גיטריסט.
ישנן דרכים רבות ומגוונות לצורך לימוד גיטרה למתחילים. כולן יכולות לעבוד כל עוד העבודה המתודית נכונה וחום אנושי נמצא בחדר. לאחר כמה עשורים של העברת שיעורי גיטרה קלאסית ונוכחות כהורה בשיעורי הפסנתר של בני אצל אחת המורות הטובות ביותר בארץ (כבר בכיתה ד' הופיע בני בקונצרט של הפילהרמונית הישראלית בהיכל התרבות בתל אביב), צברתי ניסיון רב וגידלתי תלמידים רבים ומצליחים, שהגיטרה הפכה להיות חלק בלתי נפרד מהם. חלקם אף בחרו בגיטרה ובמוזיקה כמקצוע לחיים (ראו בדף התלמידים).
בנוסף ערכתי כמה חוברות המספקות לתלמידים ולי הנאה רבה.
שאלות נפוצות של תלמידים והורים
התשובות לשאלות הבאות אינן חד משמעיות והן משתנות בהתאם למורה ובעיקר בהתאם לתלמיד.
באיזה גיל אפשר להתחיל ללמוד לנגן על גיטרה?
לימוד גיטרה למתחילים ע"פ המלצת רוב המורים, הוא לא לפני כיתה ג' (בין גילאים 8 ל-9).
והסיבות לכך:
- לתלמיד אין עדיין יכולת ריכוז גבוהה הנדרשת ללמידת הנגינה והתווים.
- הלחיצה על המיתרים דורשת מאמץ פיזי ביד שמאל ולעיתים היא כואבת בשלבים הראשונים.
- בגיל הצעיר עדיין אין מספיק קואורדינציה, והמוטוריקה העדינה לא מספיק מפותחת.
הנחות אלה נכונות באופן כללי, אך יש לא מעט ילדים שכבר בגיל 6 הינם בעלי יכולת ריכוז גבוהה, הקואורדינציה אצלם כבר מפותחת ביותר והם מתגברים די בקלות על עניין הלחיצה על המיתרים. מצד שני, יש ילדים שעוד לא פיתחו את יכולת הריכוז והקואורדינציה הנדרשת גם בגילאים גבוהים יותר, והלחיצה קשה להם. מסיבות אלה אני בד"כ מעדיף לקיים פגישת היכרות ולבדוק את העניין לפני שמתחילים. בכל מקרה, אני מקבל את כל התלמידים שרוצים ללמוד (ראו שאלה הבאה).
האם כל אחד יכול לנגן על גיטרה או שנדרש כשרון מיוחד?
באופן כללי לרוב התלמידים המתחילים (אצל כל המורים ובכל הכלים) יש יכולת ריכוז נמוכה, כשרון מוזיקאלי לא גדול במיוחד, ובעיות קואורדינציה ומוטוריקה לא מעטות. מורה שלא יקבל זאת בהבנה ובאהבה יחוש תחושות תסכול, שיעברו מיד גם אל התלמיד. עיקר תפקידו של המורה הוא להלהיב את התלמיד ולהעביר אליו את האהבה הגדולה לגיטרה ולמוזיקה, שמתוכה עשוי התלמיד לפתח כוח רצון ויכולות, שיעזרו לו להתגבר על המכשולים שבדרך, כמו ריכוז, קואורדינציה, וכו'. ברגע שזה קורה התלמיד הופך לאדם יותר מצליח ומאושר והמורה מקבל סיפוק רב.
מסיבה זו אני מקבל כמעט תמיד כל מי שיש לו רצון לשיעורי גיטרה קלאסית. אחת ההנאות הגדולות ביותר שלי, כמורה, היא להצליח לגרום לתלמיד עם נתוני פתיחה פחות טובים, כביכול, להגיע לפסגות גבוהות של נגינה, הצלחה ואושר.
האם אפשר להתחיל ללמוד גיטרה גם בגיל מבוגר?
התשובה היא חד משמעית – כן! אני מלמד לא מעט תלמידים מבוגרים ובהנאה מרובה ביותר.
תלמיד מבוגר שמגיע ללמוד, מגיע מתוך בחירה והבנה שהדבר דורש תרגול. חלק מתלמידי הבוגרים למדו בתקופת הילדות ואחרי שנים רבות חוזרים לנגינה בסיפוק אדיר. חלק אחר מהבוגרים אוהבים מאוד קטעים מסוימים והם מגיעים לשיעורי גיטרה קלאסית במטרה להגשים את החלום. ויש בוגרים, שפשוט רוצים לרכוש תחביב חדש, ללא כל רקע או מוטיבציה ספציפית ומבקשים ממני לכוון אותם ולחשוף בפניהם את העולם הנפלא והאינסופי הזה. לכן שיעורי גיטרה למתחילים מתאימים בכל גיל.
כמה זמן או כמה שיעורים עוברים עד שיודעים לנגן?
זוהי שאלה נפוצה, שאין עליה תשובה.
השאלה היא: למה מתכוונים ב"יודעים לנגן"? אם אתה יודע ללוות שיר פשוט בשניים-שלושה אקורדים או יודע לנגן מנגינה פשוטה על שלושת המיתרים הראשונים, האם זה נחשב ל-"לדעת לנגן"? אולי כן ואולי לא.
אין סוף להתקדמות, לידע וליכולות שאפשר לרכוש בנגינה על הגיטרה. ככל שאתה מתקדם יותר אתה מבין עד כמה מעיין החיים הוא אינסופי.
לדוגמה, ילדים שמגיעים אלי לשיעורי גיטרה קלאסית בכיתה ג' ועושים עבודה נפלאה כל השנים, מופיעים בקונצרטים עם מנגינות ראשונות כבר אחרי חודשיים, מופיעים מול החברים לכיתה לאחר כחצי שנה, ואחרי כשנתיים כבר מלווים שיר בטקס מול כל בית הספר. במקביל יכולים לקחת את הגיטרה גם לתנועה ולטיולים ולעשות שמח לכולם. אחרי כשנתיים שלוש כבר מייצגים את הקונסרבטוריון בקונצרט פומבי, משתתפים וזוכים בתחרות לגיטרה קלאסית באקדמיה למוסיקה בירושלים, זוכים במלגות לימודים, מתקבלים ללהקה צבאית או למוזיקאי מצטיין בצה"ל, וממשיכים ללמוד מוזיקה לתואר אקדמי. ואחרי כל כך הרבה עבודה והנאה מגלים שיש עוד כל כך הרבה סגנונות כאלו ואחרים, שעוד לא מכירים, ומגלים אקורד או פריטה חדשה על הגיטרה שלא ידעו שבכלל קיימת.
הגילויים האלה גורמים לנו להבין שאנחנו הרבה פחות יודעים מאשר יודעים – גילויים שמרגשים אותנו בכל פעם מחדש.
האם מומלץ להתחיל בלימוד גיטרה כבר בגיל צעיר?
יתרונות רבים יש להתחלת לימוד גיטרה כבר בגיל הצעיר (עם זאת עלי לציין שתלמידים רבים מתחילים גם בגיל מבוגר ובהצלחה רבה).
הנגינה היא רכישת שפה שאותה לומדים לדבר באמצעות האצבעות, ובשלבים מתקדמים יותר לומדים אפילו לאלתר ולהלחין. ההשוואה המתבקשת היא ללימוד שפה מדוברת. השפה הראשונה והמשמעותית ביותר היא שפת האם, אותה אנו לומדים מיום שנולדנו, ללא תרגילים ושיעורי בית. התינוק הרך גדל אל תוך סביבה מדברת ומתוך רצון אינסטינקטיבי עז, הוא רוכש את השפה באמצעות חיקוי. לילדים שנולדים בבית של מוזיקאים יש לרוב יתרונות רבים בשלבים הראשונים של הלמידה, דוגמאות מוכרות הן של באך, מוצרט ומלחינים רבים נוספים שנולדו למשפחת מוזיקאים.
למידת שפה שניה בגיל מאוחר שונה מן הסתם ואולי דומה יותר ללימוד שפת המוסיקה אצל רוב האוכלוסייה. פה יש צורך בריכוז, במשמעת ובתרגול רב על מנת לרכוש את היכולות הנדרשות.
בנוסף למיומנויות הנגינה והיכרות עם אומנות המוסיקה, רוכש התלמיד הצעיר גם תכונות ומיומנויות חשובות לחיים, כמו חיזוק האינטליגנציה הרגשית, רכישת יכולת הבעה ללא מילים, ריכוז, קואורדינציה, תאום בין מוח, יד, עין, אוזן ולב, הקשבה, סובלנות, התגברות על מכשולים וחיזוק הביטחון העצמי.
רוצים ללמוד לנגן על גיטרה קלאסית? מעוניינים בשיעור ניסיון? מיקום וזמני שיעורי גיטרה קלאסית